donderdag 3 november 2016

Election day is coming!

Nasty Hillary and me my self and I, Donald Trump!


Oké! Men neme een grote vent met een hele dikke vette bankrekening, een partij gebouwen in veel staten als ook over de grens ook wel projectontwikkelaar genoemd, De IRS (belastingdienst) als grootste vriend aangezien hij daar niet zo veel aan afdraagt, weinig respect voor minderheden, (lelijke dikke) vrouwen en enorm narcistische neigingen heeft. Je zet daar tegenover de vrouw van Bill, één van de meest populaire presidenten die Amerika ooit gehad heeft. Een robot die de autocue nog uit haar hoofd leert, niet zo heel erg handig is met mail. Niet geloofwaardig overkomt.  Een politieke carrière heeft doorlopen met haar kandidatuur om president van de USA te worden als haar hoogtepunt en voilá, daar heb je 2 top(b) kandidaten om de belangrijkste en machtigste man/vrouw te worden op deze planeet. Beide staan aan de top van minst populaire president kandidaten ooit en toch zal één van hen gekozen worden.

Hillary and Trump
Donald Trump & Hillary Clinton
Misschien klinkt bovenstaande enigszins sarcastisch en dat is het ook. Het systeem laat toe dat je met veel geld en machtige vrienden in staat bent het ver te schoppen. Moet je deze verkiezingen dan nog wel serieus nemen? Ik denk het zeker wel. Of wel Hillary of Donald zal in de toekomst moeten dealen met Rusland, China, IS maar zeker ook met Europa. Of je nu wil of niet, de keus die de Amerikaan 8 november zal gaan maken bepaald de nabije toekomst voor vele mensen en in meer of mindere mate ook het politieke landschap in veel Europese landen. Ik ga hier geen oordeel vellen over welke kandidaat mij het meest aanspreekt. In Nederland wil men het liefst Hillary aan de macht hebben als ik de nieuwsberichten en achtergronden er op na sla maar daar denkt de Amerikaan toch vaak net iets anders over. De verschillen zijn hier niet zo groot als men in met name Nederland wellicht zou willen zien.

Even de kandidaten in het kort.

In vogelvlucht:

Hillary Clinton (26 oktober 1947) heeft de voorverkiezingen gewonnen van haar grootste concurrent Bernie Sanders en werd zodoende de kandidaat voor de Democratische Partij. Na gekozen te zijn werd de kritiek op haar functioneren al snel groter en plotseling waren daar de e-mails. Duizenden e-mails waar tot op heden (eerlijk is eerlijk) geen staatsgeheimen of gevaarlijke informatie uit voortgekomen is. De FBI en diverse organisaties hebben na uitgebreid onderzoek in juli besloten het onderzoek te stoppen en Hillary te vrijwaren van eventuele verdere vervolging. Voor al dit heeft zij dan ook openlijk excuses aangeboden, een soort mosterd na de maaltijd. Afgelopen september was er ook nog haar mysterieuze ziekte en leek het wel bergafwaarts te gaan maar toen kwamen er de debatten en die doorstond zij dan weer met glans! Deze week echter besloot de FBI toch weer te gaan kijken na haar e-mails i.v.m. nieuwe info in deze. De FBI komt vooralsnog niet met verdere informatie en snijd of zichzelf in de vingers of er komt de komende dagen nog iets. In de peilingen valt zij iets terug maar behoud vooralsnog een ruime meerderheid aan kiesmannen*. Één ding kan je haar toezeggen. Doorzettingsvermogen, iedere keer denk je dat het over is en staat ze op en knokt weer door.

Donald Trump (14 juni 1946) stelde zich kandidatuur voor de voorverkiezingen van de Republikeinse Partij tegen het zere been van veel gevestigde partij leden. Geen probleem. Hij komt toch niet ver werd er alom gedacht maar de eerste rondes overleefde Trump met gemak en zijn populariteit bleef groeien ondanks de beledigingen aan diverse adressen. Toen het kwaad was geschied en Trump de voorverkiezingen met overmacht had gewonnen begon het te rommelen in de Republikeinse Partij. Hoewel er vele tegenstanders zijn binnen zijn partij blijft het volk Trump buitengewoon trouw. Trump aanhangers interesseert het helemaal niet zo veel wat hij zegt over vrouwen, minderheden, andere landen, wie of wat dan ook en of hij nu wel of geen belasting betaald of het hele verhaal rondom het geboorte certificaat van Obama.  Zij willen een baan in één van de door hem beloofde fabrieken. Trump zegt 25.000.000 nieuwe banen te creëren en een deel van de bevolking is van wils dit te geloven. Obamacare (medi care, een soort verplichte zorgverzekering) af te schaffen en het militaire apparaat weer te vergroten om schurkenstaten aan te kunnen pakken. Desnoods met een nucleaire bom als nodig. Veelal populaire beloftes die waarschijnlijk wat lastig na te komen zijn. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het Donald Trump in ieder geval zeker niet.

*Kiesmannen zijn de hoeveelheid vertegenwoordigers die men kan kiezen per staat (huis van afgevaardigden en senaat). Als een staat voor de meerderheid democratisch is dan gaan deze kiesmannen in de emmer met democratische stemmen en kleurt de staat (in dit geval) blauw. Een meerderheid van 278 stemmen is nodig voor een overwinning. Het is zelfs mogelijk om met minder stemmen toch als winnaar over de streep te komen. Kijk maar eens hier voor een duidelijke uitleg. 

Een iets oudere afbeelding waar de democraten blauw gekleurd zijn en de republikeinen rood. Groen zijn de zogenoemde swing states. Kunnen beide kanten op vallen hoewel de meeste op dit ogenblik nog veelal democratisch zijn maar dat kan 8 november zo maar weer andersom zijn.


Deze borden kom je vrijwel overal tegen. (bron:Google)
Dus?

Oké. Op zich kan je nog dieper, heel veel dieper op deze materie in gaan maar dat word dan te technisch. waar het op neer komt is dat je niet het aantal stemmen telt die op jouw partij stemt zoals in Nederland maar je moet een meerderheid voor je zien te winnen per staat. Staten als Texas (republikeins) en Californië (democratisch) zijn wel duidelijk. In dit geval wordt er veel campagne gevoerd in Florida met maar liefst 29 kiesmannen een doorslaggevende staat of Pensylvania met ook maar liefst 20 kiesmannen. Deze staten doen er toe maar ook de allerkleinste kunnen van doorslaggevend belang zijn. Campagne voeren gaat dus 24/7 door! Wie haalt als eerst die 270 kiesmannen binnen van de 538 te vergeven kiesmannen om een meerderheid te verkrijgen.

De TV stations.

CNN 'Clinton News Network' volgens Trump en Fox News hebben het nergens anders meer over. Alles wordt geanalyseerd door politiek analisten, kenners, oud politica en nog heel veel anderen die allen graag hun zegje komen doen op de beeldbuis. Meestal zijn ze het niet met elkaar eens en krijg je verhitte discussies. Dat deze kanalen machtig zijn en de kiezer kunnen beïnvloeden is wel haast zeker. De uitgebreide betogen en openbaringen omtrent de mail van Hillary Clinton worden goed bekeken op Fox News en de escapades, rare uitspraken en het wel of niet betalen van de benodigde belastingen doen het dan wederom prima bij CNN. ABC, NBC en ieder kanaal die serieus genomen wil worden heeft het er wel over. Ofwel met een Democratische bril dan wel een Republikeinse. Wil je niets mee krijgen van deze verkiezingen? Kijk geen TV, laat de krant op je stoep liggen, laat de radio uit, blijf binnen en wacht tot na 8 november.

Kleine greep uit de enorme hoeveelheid aan TV/kranten/magazines die het nieuws brengen.

Conclusie?

Geen. Dat doen er al een heleboel. De helft zal er naast zitten en de andere helft heeft daardoor automatisch gelijk. Natuurlijk heb ik een mening over deze als het niet zo serieus was lachwekkende vertoning. Wij wonen in een wijk met zeker 90% Trump stemmers. Is dat gek? Nee, wie kijkt er niet eerst naar zijn eigen situatie en dan pas naar de rest van de stad, staat, land en wereld? Juist de meerderheid. Misschien wel gelukkig dat wij niet mogen stemmen en kunnen wij er nog eens 4 jaar over na denken en hebben we dan misschien, heel misschien weer 2 fatsoenlijke kandidaten die niet continue aan het modder gooien zijn. Laten wij dat dan maar hopen. Wij zullen zien wie er na 8 november mag plaats nemen in The White House. Ik durf wel nog een voorspelling te doen. Hillary zal gaan winnen met een veel ruimere marge dan vooraf gedacht en in de huidige peilingen aan wordt gegeven. Op dit ogenblik is het nog een nek aan nek race.

The White House

Tot snel!




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten